Kaiken maailman kohinaa

Meillä ihmisillä on suurenmoiset aistit. Ei sillä, etteikö eläimilläkin olisi, mutta siitä joskus toiste. Tietyillä väreillä, äänillä, hajuilla ja mauilla on suora yhteys meidän tunteisiimme. Tietyt aistimukset voivat virkistää tai rentouttaa, auttaa keskittymään ja nukahtamaan.

Olet saattant kuulla valkoisesta kohinasta ja sen serkusta vaaleanpunaisesta kohinasta. Molemmat ovat keinotekoisia ääniä, jotka voivat auttaa keskittymään ja nukahtamaan. Valkoista kohinaa tuottavia laitteita voi hankkia netin kautta, esimerkiksi Wish:stä, mutta jos haluaa säästää rahaa, voi sitä kuunnella esimerkiksi youtubesta, kirjoittamalla hakukenttään white noise.


Taivaallistakin kohinaa löytyy.


Hiekkamyrsky Marsissa, on henkilökohtainen suosikkini. Olen huomannut pysyväni keskittymään paljon paremmin, erityisesti kirjoittaessani ja opiskellessani.



Vaaleapunaisesta kohinasta voi olla apua erityisesti pienien vauvojen rauhoittamiseen ja nukuttamiseen.



Lapsuudenkodissani meillä oli peltikatto, ja niinä sateisina kesäpäivinä, joita meillä on täällä Koto-Suomessa riitämiin, menin vintille ja sukelsin peiton alle pötköttämään. Sateen rummutus kattoa vasten, tuuditti minut pehmeään uneen. Nyt kun asun kerrostalossa, sitä ääntä kaipaa. Onneksi youtubesta löytyy.


Toinen ääni, jota näin kerrostalon asukkaana tulee kaivanneeksi, on tulen rätinä uunissa. Itse rakastan puu-uunien lämmittämistä. Rakastan puiden tuoksua, kun niitä kantaa kylmästä liiteristä, tuohen repimistä kuivasta koivuhalosta ja liekkien tanssia. Onnekseni lähistöllä asuu sukulaisia ja ystäviä, joiden saunan uuni pääsen silloin tällöin lämmittämään.

  Lisäksi joku ihana ihminen on laittanut meille tulen rätinästä nauttiville, erilaisia videoita youtubeen. Lisäksi löytyy viedoita, joita on maustettu, esimerkiksi ukkosmyrskyn äänillä.


Youtubesta löytyy myös paljon monia muitakin vidoita, jotka keskittyvät luomaan tietynkaltaisen tunnelman äänillä, jotka eivät varsinaisesti kuulu valkoisen tai vaaleanpunaisen kohinan katekoriaan. Niistä silti voi olla apua, tai niistä voi nauttia ihan muuten vaan.

Kuten, merirosvolaiva myrskyävällä merellä. Tämä sopisi hyvin merirosvo-teemaisten lasten- ja miksei myöös aikuistenkin juhlien taustalle.


  
 Öinen suo.



 Kukapa ei voisi vastustaa meren aaltojen rauhoittavaa rytmiä.



Mikäli satut pitämään Doctor Who:sta.


Entisaikainen kirjasto.



Erilaisia äänivideoita on youtubessa lukematon määrä. Toivottavasti saat näistä muutamista esimerkeistä iloa ja inspiraatiota.

Rakkaudella Besara

Ad Astra
Ad Meliora
Ad Victoriam


Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Valkoinen_kohina
               https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaaleanpunainen_kohina
               https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/terveys/oletko-jo-kuullut-valkoisesta-kohinasta-yllattava-apu
               https://www.iltalehti.fi/terveys/a/201705302200172235
               https://www.thespruce.com/white-noise-machines-to-buy-4118603

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei TIP tapa, kuin ahdistuksen.

Kelan psykoterapiaa hakeville!!!