Ei TIP tapa, kuin ahdistuksen.


Muutama vuosi takaperin minulla diagnosoitiin epävakaa persoonallisuushäriö. Tämän vuoksi kävin, viime vuonna, läpi dialektisen käyttäytymisterapian. Opin siellä TIP-taidot (Ja ei, kyse ei ole siitä, kuinka voi mahdollisimman hienovaraisesti antaa tarjoilijalle, tms. juomarahaa). Koska kyseiset  taidot ovat helpottaneet oloani, haluan jakaa ne teille muillekin.
Kun ahdistuksellakin on ahdistuksensa

TIP-taito kuuluu ahdingonsietäminen taitohin, mikä perussuomeksi tarkoittaa, että näitä käytetään silloin kun ahdistus iskee. Ahdistus ja muut samankaltaiset mukavathan, ovat kemiallisia häiriöitä aivoissamme. TIP-taidoilla pyritään muuttamaan aivojen kemiaa ja näin ollen, saamaan ahdistus ikään kuin, pois päältä.

TIP tulee englannin kielen sanoista:

Temperature eli lämpötila. Tähän kuuluu myös hengityksen pidättäminen.

Intensive exercise eli intensiivinen  liikunta

Progressive relaxation eli progressiivinen rentoutus


Käytännössä, nämä tarkoittavat:

T: Kehon lämpötilaa lasketaan kylmäaistimuksella.

 Koko kehoa ei kuitenkaan tarvitse palelluttaa, vaan riittää esimerkiksi, että kasvoille laitetaan kylmää, kuten jääpaloja. Tässä annattaa kuitenkin käyttää maalaisjärkeä, koska tarkoitus ei ole aiheuttaa paleltumia. Jääpaloja, lunta tai jääpakkausta käyttäessä iho, kannattaa suojata, vaikkapa ohuella pyyhkeellä. Ei kuitenkaan niin paksulla, ettei kylmä tunnu läpi. Omaa kehoaan pitää myös kuunnella, koska toiset meistä ovat kylmälle paljon herkempiä, kuin toiset.

Samalla kun lasket kehon lämpötilaa, pidätä hengitystäsi n. 30 sekuntia. Tämä saa aikaan
sukellusreaktion.

Itse upotan kasvoni kylmään veteen puoleksi minuutiksi. Olen monta kertaa kokenut, kuinka aivoissa tuntuu ikään kuin naksahdus kahdenkymmenen sekunnin kohdalla ja ahdistus helpottaa. Ja jos oikein ahdistaa, voi veden alle huutaa. Se auttaa, uskokaa pois.

I: Nopea sykkeen nosto.

Tähän riittää,että teet mitä tahansa, mikä saa sinut hengästymään, oli se sitten juoksulenkki, haarahyppyjä tai jotain muuta.

Minä ravaan portaita pari porrasväliä ylös ja alas. Siinä hengästyy nopeasti, varsikin kun en ole niin hyvässä kunnossa, kuin soisin olevani. Tämän teen heti  lämpötilan laskun jälkeen.

P: Koko kehon lihasten läpikäyminen, ensin jännittäen usean sekunnin ajan, ja sitten tietoisesti rentouttaen.

  Progressiivisen rentoutuksen taulukossa, jonka sain terapiasta, ja jonka on laatinut Martti T. Tuomisto, on 23 osaa ja ne on jaettu  kahteen osaan. Ensimmäiseen kuuluu käsien, kasvojen, kaulan ja hartoiden jännittäminen ja rentouttaminen. Toinen koostuu hengityksen, vatsan, selän ja jalkojen osuudesta. Tämän voi tehdä vaikkapa tuolilla istuen.

Kyseinen rentoutus on varsin laaja-alainen ja pitkäkestoinen, jossa käydään läpi, jopa silmien lihakset ja kieli, joten itse en pahemmin ole tullut tehneeksi tätä.

Jotta ahdistuskohtaus meni kunnolla pois päältä, kannattaa tehdä vähintään kaksi näistä taidoista. Ja kuten edellä mainitsin, itse suosin kahta ensimmäistä.

Toivottavasti näistä taidoista on apua sinulle.

Koitetaan jaksaa ahdistuksista huolimatta.


Rakkaudella, Besara

Ad Astra
Ad Meliora
Ad Victoriem

Päivitetty 26.3.2019

Lähteet:  http://www.satasairaala.fi/tutkijoille/tutkimus-ja-kehittamistoiminta/paattyneet-hankkeet/poissyrjasta/Documents/TUNTEIDEN%20S%C3%84%C3%84TELY%C3%84%20JA%20AHDINGON%20SIET%C3%84MIST%C3%84.pdf
             Taulukko: Progressiivisen rentoutuksen osat: Copywright 2007 Martti T. Tuomisto
             http://epavakaaelli.blogspot.com/2012/03/tip-taidot.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kelan psykoterapiaa hakeville!!!

Kaiken maailman kohinaa