Apua aallonpohjaan osa 2.

   Jatkuu eiliseltä...

On parempi tehdä jotain, kuin ei mitään.

Maailmalla ja erityisesti meillä suomalaisilla tuppaa olemaan sellainen mentaliteetti, että "joko tehdään kunnolla, tai ei tehdä ollenkaan." Tämän vuoksi, sitä tulee niin helposti luovutettua jo ennen kuin aloittaa. Jos sinulla on samanlainen asenne, voisitko opetella muuttamaan sitä suuntaan: "on parempi aloittaa, kuin jättää kokonaan tekemättä"?

Itse olen joutunut opettelemaan tämän, ja voin kertoa, että helppoa se ei ole ollut.

Vinkit on laitettu tärkeysjärjestykseen, 1-4 on merkitty huutomerkillä, ja vinkit viitosesta eteenpäin ovat ns. vapaaehtoisia, jotka auttavat ja helpottavat oloa, mutta joiden tekemättä jättämisestä ei tarvitse piiskata itseään. 

1! Hengitä

Ennen kaikkea muuta, hengitä. Joinain päivinä, parhaansa tekeminen tarkoittaa, että jaksoit hengittää koko päivän. Joten hengitä. Jos olet väsynyt, nuku niin kauan kuin nukutta, mutta älä lopeta hengittämistä.

2! Nouse sängystä

Ihan kaikessa rauhassa. Minnekään ei ole kiire. Paitsi sitten tietysti, jos sinulla on vessahätä, mutta hei, mikäs sen parempi motivaattori. 

3! Juo vettä  

Ihminen selviää kolme viikkoa ilman ruokaa, mutta vain kolme päivää ilman vettä*. Joten huolehdi nesteytyksestä. Pikkuisen suolaa

4! Syö jotain

"Hyvä ruoka, parempi mieli." -Atria-

  Tässä tapauksessa enemmänkin: "Syömiskelpoinen ruuaksi kelpaava, pikkuisen helpottaa oloa". Joten syö. Ihan mitä tahansa. Kuten jo edellä tuli mainittua, silloin kun olo on parempi, kannattaa ostaa pakastin ja ruokakomero täyteen ruokaa, joka kestää pitkään ja on helppo valmistaa. Tiedän kyllä, että pakastepitsa ja purkkikeitto eivät ole siitä terveellisemmästä päästä, mutta kumpainenkin on parempi vaihtoehto, kuin tyhjä vatsa. Jos jaksat/pystyt/kykenet vielä syömään jotain terveellistä niin aina parempi. Mutta silloin kun olo on heikoimmillaan ja voimat ovat vähäiset, ei kannata keskittyä epäolennaiseen.

  Jos tiskivuorien kasvaminen ahdistaa, syö paperilautasilta sormin. Kertakäyttölautasia tehdään onneksi myös palmunlehdistä ja haarukoita puusta, jos haluat olla kuormittamatta ympäristöä, tai syö purkista tms. suoraan. 

5. Hygienia

On parempi, että käyt hetken aikaa seisomassa veden alla, kuin jätät kokonaan käymättä suihkussa. Kun sinne veden alle on sitten päästy, niin shampoon sekoittaminen tukkaan on varsin pieni vaiva. Huuhdellessasi shampoon, kroppasi peseytyy samalla. Ja vóila, kuinka uudestisyntyneeksi sitä kokeekaan olonsa suihkun jälkeen.


  Luin kerran eräästä ihmisestä, joka kärsi vääristyneestä kehonkuvasta. Hän ei pystynyt käymään suihkussa, koska inhosi omaa vartaloaan niin paljon, ettei kestänyt nähdä sitä alasti. Hänen terapeuttinsa neuvoi häntä käymään suihkussa ilman valoja. Hän kertoo alun hankaluuksien jälkeen, pimeässä suihkuttelun onnistuvan nykyään paremmin.

  Istu, jos et jaksa seistä suhkussa. Jos et jaksa käydä suihkussa, vaihda vaatteet. Pelkän paidankin vaihtaminen helpottaa, alkkareista nyt puhumattakaan.

  Jos sinun täytyy lähteä kodin ulkopuolelle, mutta suihkussa käyminen ei onnistu, niin kuivashampoo, deodorantti ja kosteuspyyhkeet tulevat avuksi. Pipon ja/tai huivin avullakin pääse pitkälle. 

  Hampaatkin on hyvä muistaa harjata. On parempi, että harjaat hampaita ilman tahnaa kymmenen sekuntia, kuin että jätät kokonaan harjaamatta. Itse harjaan hampaat samalla kun käyn suihkussa. Luin jostain, ettei näin pitäisi tehdä, sillä silloin, ei hampaita tule harjattua tarpeeksi kauaa. Ehkä tämä pitää paikkansa, mutta siinä vaiheessa kun hampaiden harjaus on saavutus sinänsä, ei sillä ole väliä, missä, miten ja kuinka kauan kunhan jotenkin.

6. Hengitä raitista ilmaa

Avaa verhot ja sälekaihtimet ja istu avoimen ikkunan ääressä, tai käy seisomassa pari minuuttia parvekkeella, ja hengitä raikasta ilmaa. Tai no niin raikasta, kuin se tässä saastuneessa maailmassa ylipäätään on.  Tämä on parempi, kuin istua pimeässä, tunkkaisessa asunnossa ja masentua lisää, kun ei jaksa mennä ulos lenkille.

Avoin ikkunan ansiosta asintosi tuulettuu ja raikastuu samalla, ja sehän on jo melkein siivoamista.

  Toki jos jaksat käydä ulkona, edes talon ympäri kävelemässä niin hienoa. Jos viet roskat samalla, niin taas saat tapettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Hyvä sinä!

7. Siivoa yksi asia. 


Aloita mahdollisimman pienestä ja ota yksi asia kerraallaan. Älä edes yritä tehdä selvää koko elämäsi kaaoksesta. Pese yksi lautanen tai haarukka. Nosta yksi roska pois lattialta. Laita yksi koneellinen pyykkiä pyörimään. Vaihda tyynyliina. Siivoa yksi asia. Jos se yksi asia on ikkunan aukaiseminen, niin se riittää. Älä ota paineita.

  On parempi, että peset yhden lautasen pelkällä vedellä, kuin et yhtään, tai viet yhden likaisen paidan pyykkikoriin. Onpahan yksi puhdas lautanen, miltä syödä tai yksi likapyykki vähemmän lattialla. Laita roskikseksi kelpaavia astioita kaikkialle. Eipähän tule heitettyä lattialle.

  Luin jostain, että tämänpäivän itsekuri on empatiaa huomisen sinua kohtaan. Siivoa jotain, niin sinulla on yksi asia poissa päiväjärjestyksestä.

 8. Tee jotain mieluista

  Kirjoita jotain. Sen ei tarvitse olla luettavaa tai edes ymmärrettävää. Piirrä, väritä tai töherrä. Heitä epäonnistunut vedos pois ja aloita alusta. Sormivirkkaa rikkinäisistä nappikuulokkeiden johdoista rannekoru. Tee pannukakku. Se on helppo ja saat samalla syötävää.

  Kuuntele. Musiikkia, podcasteja ja äänikirjoja on mahdollista kuunnella ilmaiseksi netissä. Itse suosin äänikirjoja. Niitä voi kuunnella storytelin, bookbeatin tai nextoryn kautta, jotka tarjoavat ilmaiseksi vähintään ensimmäiset kaksi viikkoa. Joskus jopa kuukauden. Mutta äänikirjoja on mahdollista lainata myös kirjastosta.

9. Ole yhteydessä johonkuhun

Nyökkää ohikulkijalle ikkunasta. Moikkaa kaupan kassaa. Laita ystävällesi viesti, että olet hengissä. Kirjoita kirje äidille. Jaa kiva kuva instagramin kautta serkulle. Jos et keksi ketään chattaile kriisineuvojan kanssa. Esimerkiksi  tukinetissä.

Me ihmiset olemme siitä kummallisia, että me tarvitsemme kontaktia toisten ihmisten kanssa. Olkoon se miten pientä tahansa. Itse introverttina tarvitsen paljon omaa rauhaa ladatakseni akkuja, mutta liika on aina liikaa, ja minun on pakko käydä ihmisten ilmoilla sen verran, etten "ylilataudu." Itse pidän kirjastossa istuskelusta. Siellä on ihmisiä, mutta sinä saat istua rauhassa, eikä kukaan tule häiritsemään.  Tampereella ainakin osassa kirjastoja on mahdollisuus koota palapelejä ja aina löytyy jokin hiljainen nurkka, jossa voi lukea tai työskennellä.

Jos et keksi ketään muuta:
Valtakunnallinen kriisipuhelin, suomeksi 09 2525 0111 – auki vuoden jokainen päivä ja yö,
ruotsiksi 09 2525 0112 – auki 20 tuntia arkisin (ma-pe), arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113 – auki 20 tuntia arkisin (ma-to). Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea. MIELI ry ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja.

Ennen kaikkea...

Älä luovuta! Jokainen myrsky menee jossain vaiheessa ohi. Kyllä se aurinko nousee lopulta, jos vain jaksat odottaa sitä, ja minä lupaan, että se on sen arvoista. 

 
 Onko sinulla joitain neuvoja tai vinkkejä, joista on ollut sinulle apua? Jaa ne halutessasi kommenteissa.

Hauskaa loppuviikkoa!

Rakkaudella, Besara

Ad Astra
Ad Meliora
Ad Victoriem



Edit: 19.2.2020, 6.5.2020

Lähteet: https://www.businessinsider.com/how-many-days-can-you-survive-without-water-2014-5?r=US&IR=T
https://www.mielenterveysseurat.fi/hyvinkaa/tukea-puhelimitse-ja-verkossa/

Kuvat: Photo by camila castillo on Unsplash
             Photo by Clint McKoy on Unsplash 
             Photo by Seth Doyle on Unsplash
             Photo by Nadiya Ploschenko on Unsplash 
             Photo by Catt Liu on Unsplash
             Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash
             Photo by JOHN TOWNER on Unsplash

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei TIP tapa, kuin ahdistuksen.

Ja taas vähän kuulumisia tähän väliin.

Kelan psykoterapiaa hakeville!!!