Sanojen helinää


JAYUS

Kieli: Indonesia

Merkitys: Vitsi, joka ei ole ollenkaan hauska ja on lisäksi kerrottu niin huonosti, ettei sille voi muuta
                  kuin nauraa.

Miksi tämä sana:
Minä pidän huonoista vitseistä. En siis niistä rivo-kaksimielis-huonoista, vaan niistä ei-tämä-ole-ollenkaan-hauska-huonoista, kuten lapsellisista sanaleikeistä yms.. Jos ne vielä kerrotaan erityisen innottomasti, lisää se niiden humoristisuutta entisestään. Muistan jossain nähneeni tv:ssä erään stad up-koomikon, joka kertoi yksinkertaisia sanaleikkivitsejä, täysin innottomasti ja tyhjä katse silmissään. Ennen seuraavaa vitsiä, hän piti pitkän tauon, jonka aikana yleisö nauroi katketakseen ja täytyy kyllä myöntää, että itsekin tuli naurettua.

Tähän sanaan liittyen mieleeni tuli eräs kerta, kun monta vuotta sitten, isoveljeni lupautui auttamaan minua etsimään uutta autoa. Hän istuutui tietokoneen ääreen, minun istuessa viereisellä nojatuolilla, ja sytytti tietokonepöydällä olleen lampun, joka oli kuin suoraan jostain amerikkalaisen tv-sarjan kuulusteluhuoneesta. Hän kohdisti sokaisevan valon hetkeksi minuun ja tuumasi puolihuolimattomasti, että "nyt sinä voitkin sitten kertoa, millaisen auton haluat." Ei siinä voint muuta kuin nauraa. No, uutta autoa ei löytynyt, mutta tämä muisto saa minut hymyilemään vielä tänäkin päivänä.

Luen jayus-kategoriaan lasketaan ne elokuvat, jotka ovat niin huonoja, että ne ovat jo hyviä ja jotka on tehty puolihuolimattomasti enemmän tunteella, kuin taidolla. Joissa ei ole mitenkään tavatonta, että kuvausryhmän jäsenet näkyvät, dialogissa sen kummemmin kuin tarinassakaan, ei ole päätä eikä häntää ja ylinäytteleminen on tavallista. Niissä on kuitenkin oma viehätyksensä.

                               
Lähde:https://en.wiktionary.org/wiki/jayus

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei TIP tapa, kuin ahdistuksen.

Kelan psykoterapiaa hakeville!!!

Kaiken maailman kohinaa