Voikukkien aika


Ihan ensiksi, syvimmät pahoitteluni! Olen ollut tämän kevään ajan aallon pohjassa, eikä blogin kirjoittamisesta ole yksinkertaisesti tullut mitään. Olen ollut aivan liian väsynyt. Viikko siten tapahtui lisäksi semmoinen kiva pikku työtapaturma, että liukastuttani käytävällä pahaa-aavistamatonta uhria odottaneeseen vesiläikkään, nilkkani vääntyi. Turvotus on ollut vähäistä, eikä röntgenkuvissa näkynyt mitään, mutta se on ollut todella kipeä.

Jospa tämä kuitenkin tästä. Pikkuhiljaa.

Puhutaanpa sitten jostain muusta. 

  Ulkona on jo melkein kesä, ja minun lempikukkani, voikukat, kukoistavat teiden varsilla ja nurmikoilla. Maailma on täynnä ruusuja, liljoja, orkideoita ja lukemattomia muita, upeita ja tuoksuvia kukkia. Älkää käsittäkö väärin, minä pidän kovasti näistä kukista, minä pidän yleensäkin kaikenlaisista kukista, mutta voikukat ovat minusta aivan omaa luokkaansa.

  Tiedän kyllä, että voikukkia pidetään yleisesti rikkaruohoina ja joidenkin mielestä varsin viheliäisenä riesana. Ne ovat monivuotisia, eivätkä vaadi paljon kasvuympäristöltään. Ne lisääntyvät apomiktisesti, eli ilman pölytystä kehittyneistä siemenistä. Joten tältä kannalta katsottuna, on ihan ymmärrettävää, että voikukkia pidetään rikkaruohoina.

Mutta oletko tullut ajatelleeksi?

  Voikukka on erittäin monikäyttöinen kasvi. Arabit käyttivät voikukkia rohtona jo 1000-luvulla ya, ja niitä käytetään edelleenkin yrttilääkinnässä, esimerkiksi veren puhdistamiseen. Nesteenpoistajana se on aivan omaa luokkaansa, sillä toisin kuin nesteenpoistolääkkeet, voikukka ei verota kehon omia kalium-varastoja.

  Koska voikukka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, se on terveellinen ainesosa ruoanlaitossa, ja sitä voikin käyttää esimerkiksi salaateissa. Pohjoismaissa tietyt huippuravintolat käyttävät voikukkia gourmetruokien ainesosana, ja maksavat tästä elintarvikkeesta 40 - 70 euroa kilolta. Sota-aikana voikukan juurista on saatu kahvinkorviketta ja alkoholia.



  Muistan itse lapsena, kuinka jossain lastenohjelmassa (jonka nimeä en nyt tietenkään muista), voikukan terälehtiä sekoitettiin voihin, jota sitten levitettiin leivän päälle. Kokeilin tätä tietysti itse samantien, mutten kirveelläkään muista, miltä kyseinen sekoitus maistui. Tuskinpa tuo ihan hirveää oli, sillä sen muistaisin kyllä.

  Voikukkaa käytetään myös kosmetiikassa ja villan värjäämiseen. Perus punaisten ja keltaisten sävyjen lisäksi, siitä saadaan aikaan jopa violettia väriä.

  Alkuperäinen tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa esseetä voikukan hyödyistä, joita edellä tuli lueteltua vain muutama ja joita löytyisi varmasti pienen tietokirjan verran. Unohdetaan siis voikukan hyötykäyttö hetkeksi.


  Ruusu on voikukan tavoin monikäyttöinen kasvi. Mutta ruusu vaatii juuri oikeanlaista hoitoa ja kasvuympäristöä, tai muuten se kuihtuu. Sen sijaan hentoinen voikukka, murtautuu asfaltin läpi ja kukoistaa. Eikä se välitä rikkaruhon maineestaan. Se vain kukkii, niin puoliaavikolla, tunturissa, kuin jäätikön reunoilla, huutaen kevät on täällä. Kesä on kohta täällä. Elämä on voittanut.

  Kun voikukkien aika on ohi, ne muodostavat valkoisen haivenpallon, "puhalluskukan", jollaisen jokainen meistä on vähintään kerran elämässään noukkinut ja puhaltanut haivenet tuulen vietäviksi. Ne tuovat iloa kaikille lapsille ja lapsenmielisille.

 

 

"Kaikki tietävät, että ruusu on kaunis.

Mutta omalla tavallaan myös voikukka on  kaunis.

Ruusun kauneus on vain yleisesti hyväksyttävämpää."


Tämän vuoksi minä pidän voikukista. Ne ovat yksikertaisia ja kauniita. Ne ovat niin hentoja ja silti niin käsittämättömän vahvoja.

Nautitaan siis voikukista, kaikilla aisteillamme, nyt kun on niiden aika.


Hyvää loppukevättä!


Rakkaudella, Besara

Ad Meliora
Ad Astra
Ad Victoriem


Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Voikukka
              http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/voikukat
              http://www.yrttitarha.fi/kanta/voikukka/
              https://web.archive.org/web/20140724000934/http://www.tts.fi/Eliaksenyrttitarha/kasvit/voikukka.htm
              https://fi.wikipedia.org/wiki/Voikukat                
              https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/huippuravintolat-maksavat-hurjia-kilohintoja-ilmainen-herkku-kelpaa-vain-harvoille-suomalaisille/5122170


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei TIP tapa, kuin ahdistuksen.

Kelan psykoterapiaa hakeville!!!

Kaiken maailman kohinaa